Pytanie nadesłane do redakcji
Czy zażywanie chlorelli może być groźne - ze względu na zawartość jodu - dla osób po zaleczonej nadczynności tarczycy.
Odpowiedziała
dr n. med. Ewa Krajewska-Siuda
endokrynolog, pediatra
Poradnia Endokrynologiczna
Centrum Leczenia Chorób Serca i Naczyń Unicardia
Chlorella to jednokomórkowy glon o wielkości od 2 do 12 mikronów zawiera ponad 70 substancji istotnych dla organizmu człowieka, w tym niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Dostępne na rynku preparaty chlorelli zawierają 0,5 mg jodu w 100 g preparatu, a producent zaleca przyjmowanie 2–3 g preparatu/dobę, stąd dzienna dawka jodu w chlorelli to 0,01-0,015 mg (10-15 µg).
Zgodnie z zaleceniami WHO powinniśmy przyjmować 150 µg jodu/dobę, dlatego nie widzę problemu w przyjmowaniu chlorelli w rekomendowanej dawce.
Niestety nie znalazłam prac naukowych mówiących o tym, ile faktycznie jodu jest w tym preparacie i jakie jest jego wchłanianie, a co za tym idzie działanie biologiczne. Bazuję jedynie na danych od producenta. Jak starałam się Pani wykazać ta dawka nie powinna niekorzystnie wpływać na Pani zdrowie, jednak należy zwracać uwagę na dodatkowe źródła jodu w Pani diecie (sól jodowana, ryby morskie, warzywa, owoce).
Piśmiennictwo:
Szybiński Z.: Sytuacja profilaktyki jodowej w Polsce w świetle ostatnich rekomendacji WHO dotyczących ograniczenia spożycia soli. Pediatric Endocrinology, Diabetology and Metabolizm. 2009; 15, 2: 103-107www.chlorella.pl z 26.10 2014